Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linssoppa och pannbröd stod det på menyn när eleverna på Svettpärlan lärde sig laga mat på stormkök. Spela klippet för att höra vad de tycker om Beredskapsveckan. Foto: Karin Karltun/SVT

Här får eleverna lära sig att laga mat i kristider

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om strömmen går och spisen inte fungerar? Då får man laga mat på ett stormkök. Just nu pågår beredskapsveckan och på skolan Svettpärlan i Karlskrona får eleverna lära sig hur man ska agera vid kris.

Beredskapsveckan är en kampanj från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vars syfte är att stärka Sveriges civilförsvar. Årets tema är övning och det är just det eleverna på Svettpärlan i Karlskrona gör.

Soppa på stormkök

Under veckan får eleverna bland annat lära sig laga mat, hur de ska agera vid strömavbrott och hur man gör en inrymmning. Under onsdagen var det full rulle på skolgården, där årskurs 6 och 7 fick laga linssoppa och pannbröd på stormkök – mat för en krissituation.

– Det har varit jättekul och jag känner mig förberedd ifall något skulle hända, säger Natalie Robertsson.

Äger rum i hela länet

Kampanjen uppmärksammas på flera platser i länet. I Ronneby serverade skolorna kräm till lunch i stället för den vanliga maten – för att öva hur skollunchen skulle kunna se ut under ett strömavbrott.

I Sölvesborgs kommun anordnas flera föreläsningar under veckan och i Karlshamn hade Region Blekinge en masskadeövning tillsammans med sjukhusets personal. I Olofström kommer kommunen att vara ute på olika evenemang och informera om beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.