Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bert, 70, avled på Karlshamns sjukhus – nu anmäler familjen dödsfallet Foto: Privat

Bert, 70, avled på Karlshamns sjukhus – nu anmäler familjen dödsfallet

Uppdaterad
Publicerad

”Åtta dagars lidande”. Så beskriver anhöriga cancerdrabbade Bert Perssons sista tid i livet på Blekingesjukhuset i Karlshamn. Familjen har nu anmält vården för flera misstag och bristande kommunikation.

– Vi åkte in för att vi var rädda att något skulle hända honom och så hände det här, säger hustrun Margreth Persson.

Längs havet i samhället Krokås utanför Sölvesborg har Bert och Magreth Persson tillbringat större delen av sina 52 år som gifta. Nu ekar huset tomt efter Bert Perssons bortgång i mitten av december.

Lunginflammation och uttorkning

Han var under behandling för cancer vid onkologen i Lund och lades in på Blekingesjukhuset i Karlshamn sjukhus för att få hjälp att läka en lunginflammation och uttorkning. Målsättningen var att han skulle få tillbaka orken efter två stora operationer. I stället blev tiden på sjukhuset den sista i hans liv.

– Jag känner en stor sorg. Från första stunden han kom in till sjukhuset var han utdömd, så upplevde jag det, säger Margreth Persson.  

Anmält händelsen till IVO

Familjen, som dokumenterat sjukhusvistelsen, menar att det skett flera vårdmissar som till slut ledde fram till hans död.

Bland annat ska han ha fått läkemedlet Kabiven under den sista natten. Enligt FASS rekommendation ska det ges under viss bevakning. Men Bert hade, enligt anhöriga, inte tillgång till larmknapp under natten som behandlingen genomfördes och därför ingen möjlighet att larma själv.

De anhöriga upplevde också att dialogen med personalen på avdelningen var bristfällig.

– Vi kände att de hade klippt banden mellan oss och Bert. Han var inte längre vår – han var deras, säger Margreth Persson.

Region Blekinge kommenterar inte

Familjen har nu anmält dödsfallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO och även gjort en polisanmälan om vållande till annans död.

– Man ska inte behöva vara rädd för att skicka in en anhörig. Det ska inte behöva sluta så här, säger Margreth Persson.

Region Blekinge vill inte kommentera det enskilda fallet, men utesluter inte en utredning. Hör Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge, berätta mer här.

Hör Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge, berätta mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer