Foto: TT/SVT

Beskedet: Personer över 65 år får endast Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Personer över 65 år i Blekinge kommer endast erbjudas Astra Zenecas vaccin, det har regionen beslutat. Beskedet kommer efter att de har tvingats slänga doser som blivit för gamla.

Flera vårdcentraler har tvingats slänga doser eftersom de har blivit för gamla, när personer har tackat nej till att ta Asta Zenecas vaccin. Nu kommer endast det vaccinet att erbjudas personer över 65 år.

– På det sättet kan så många som möjligt snabbt få sitt vaccin, säger Henrik Magnell, biträdande vaccinsamordnare på Region Blekinge.

”Ger en bra skyddseffekt”

Personer som är födda 1956 och tidigare, som ska ta sin första dos kan räkna med att få Asta Zenecas vaccin. Den som har fått dos 1 med ett annat vaccin erbjuds dock samma vaccin vid dos 2, meddelar regionen.

– Astra Zenecas vaccin ger en bra skyddseffekt. För äldre personer är risken att drabbas av svår covid-19 oerhört mycket större än att få någon av de väldigt sällsynta biverkningar som rapporterats. Mitt starka råd är att ta det vaccin som du blir erbjuden, säger Olof Blivik, biträdande smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.