Foto: TT/SVT

Besked: Skärpta regionala råd förlängs

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta regionala råden i Blekinge förlängs till 31 maj. Anledningen är att belastningen på vården är fortsatt hög.

– Antalet fall av covid-19 i Blekinge ökar inte längre, men det gör belastningen på hälso- och sjukvården. Vi måste även lägga stora resurser på smittspårning. För att minska risken för smittspridning förlänger vi de skärpta regionala råden, säger Bengt Wittesjö.

De skärpta råden infördes den 19 april med anledning av den höga smittspridningen, och nu förlängs de till den 31 maj.

– Det här är skarpa råd, som påverkar vardagen för dig som bor eller vistas i Blekinge. Om alla följer råden ökar också möjligheten att vi snabbare kan återgå till ett mer normalt vardagsliv, säger Bengt Wittesjö.

Regionen lättar dock råd gällande idrottsanläggnigar, som nu kan hållas öppna för föreningar som arrangerar utomhusträning för vuxna, från och med den 17 maj.

I videoklippet förklarar SVT:s reporter rådet om munskydd:

Här är råden som gäller

  • Inte umgås med andra än dem man bor tillsammans med och att inte träffa andra än dem man måste träffa i skolan eller på arbetsplatsen. Arbeta på distans i möjligaste mån.
  • Kommunerna håller sina idrottsanläggningar öppna endast för träning utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare samt för föreningar som arrangerar träning utomhus för vuxna.
  • Personer som arbetar fysiskt på plats på arbetsplatser där utbrott av covid-19 förekommer kan vara på jobbet, men bör i så stor utsträckning som möjligt undvika att visats i samhället.
  • Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och arbetsplatser där nära kontakt under längre tid (inom två meter i mer än 15 minuter) inte går att undvika. Det gäller framför allt i miljöer där smitta har konstaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.