Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skyddsombudet Martin Bruér berätta varför allt annat än dispens under semestern hade varit ohållbart. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Beskedet: Timdispens för brandmän – under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten får dispens från kollektivavtalet gällande dygnsvilan under semesterperioderna. Blekinges brandmän fortsätter därför att jobba 24-timmarspass.

Enligt kollektivavtalet som grundas på EU:s arbetstidsdirektiv ska räddningstjänstens personal jobba högst 20 timmar sammanhängande, och därmed få rätt till dygnsvila.

Räddningstjänsten i både västra och östra Blekinge har sedan tidigare ansökt om dispens från avtalet, för att för verksamhetens bästa fortsätta jobba 24-timmarspass.

Nu står det klart att de får dispens – under juni, juli och augusti.

– Det var det enda vettiga man kunde göra, sommaren hade blivit ohållbar annars, säger skyddsombud Martin Bruér.

Ansökan om dispens för resten av året ligger kvar och har ännu inte förhandlats av dispensnämnden. Martin Bruér ser inte sommardispensen som något tecken på att ansökan kommer att beviljas.

Hör honom berätta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.