Huset som ligger på Gunhild 7 får lov att rivas. Foto: Jerker Hagman/SVT

Klartecken: Hus från 1800-talet får rivningslov

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla ödehuset från 1800-talet på Gunhild 7 får lov att rivas, det beslutade Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt i veckan.

Rivningsbeslutet om huset som ligger mellan järnvägsstationen och Fredriksbergsskolan i centrala Ronneby är kontroversiellt.

Blekinge museum krävde i april 2021 att huset skulle bevaras och även den politiska oppositionen ville då ha kvar byggnaden. Men styret i Ronneby stod fast vid rivningsplanerna  – trots protesterna.

Får rivas

Nu kommer alltså domen från Mark- och miljödomstolen i Växjö, som beslutar att byggnaden ska få lov att rivas.

– Jag kan förstå de som vill riva men jag tycker också det är synd. Det är viktigt med årsringarna i vår stad, fortsätter vi vandra den banan och riva hus så blir Ronneby fattigare historiskt., säger gruppledaren Ola Robertsson (S), som tidigare varit kritisk till rivningsbeslutet.

Blekinge museum säger att beslutet var väntat.

– Vi har gjort vad vi kunde för att rädda byggnaden, och det är vi glada för – det kommer alltid att synas i arkivmaterialet att vi kämpade för byggnaden och det får vi vara nöjda med i detta fall. Förlusten är inte vår utan helt och hållet Ronneby stads – som nu då alltså kommer att gå miste om en värdefull årsring och en byggnad med höga kulturhistoriska värden, säger Jimmy Juhlin Alftberg, antikvarie på Blekinge museum.

Nöjd med beslutet

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Hillevi Andersson (C) är nöjd med beslutet.

– Vi anser inte att ju det huset är det bästa för att visa den årsringen och det har redan fått förfalla. Men vi tror att det finns värden att ta tillvara på i huset.  Till exempel glas som kan användas till att renovera andra hus, säger hon.

”Inga beslut ännu”

Den gula fastigheten köptes sommaren 2020 av ABK Tekniska men vad som kommer hända med huset efter beslutet är fortfarande oklart.

– Det vinner laga kraft tredje november så vi tar inga beslut ännu, säger Anders Blomdahl, vd på ABK Tekniska.

Se SVT:s reportage från april 2021 när beslutet om rivning fattades:

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.