Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renoveringen av kajerna på Trossö drar ut på tiden, och väntas nu vara klar först om ungefär 10 år. Till en kostnad av 600 miljoner kronor. Foto: Henrik Friberg/SVT

Beskedet: Kajerna färdiga först om tio år

Uppdaterad
Publicerad

Kajerna på Trossö är i akut behov av renovering och har spärrats av. Men det kommer dröja innan arbetet är helt färdigt.

– Förhoppningen är att sätta spaden i jorden eller vattnet i år, säger Morgan Kullberg (M), ordförande i drift- och servicenämnden.

Att renovera kajerna var ett av Karlskronaalliansens vallöften inför valet 2022. Men renoveringen drar ut på tiden. Förhoppningen är att kunna börja med Kungsbron under året men den kilometerlånga kajrenoveringen runt Trossö väntas nu vara klar först om ungefär 10 år.

– Det vi väntar på är laglighetsförklaringen som Mark- och miljödomstolen ska göra. De har ett års handläggningstid och denna månaden är planen att lämna in den ansökan, säger Morgan Kullberg.

Prislapp 600 miljoner kronor

Tidigare har Karlskronaalliansen meddelat att kommunen ska satsa 187 miljoner kronor under mandatperioden för att rusta upp kajerna. Men den totala prislappen för alla renoveringar väntas nu landa runt 600 miljoner.

– Men det är mycket osäkerhet och handlar då om över en kilometer kaj runt Trossö. De finns inte i budgeten nu. Det är som med allt annat, det finns en underhållsskuld i kommunen och den får man börja beta av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.