Beskedet: Ny vindkraftspark utanför Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu återupptas planerna på en vindkraftspark utanför Sölvesborgs och Karlshamns kust. Mellan 50 och 70 verk ska producera dubbelt så mycket el som förbrukas i Blekinge på ett år.

Planerna presenterades på en presskonferens i Nogersund under tisdagsförmiddagen.

– Det här är en nystart av projektet. Det är fem år sedan vi fick nej. Sedan dess har teknikutvecklingen gjort att det blir en annorlunda park den här gången, säger Anders Nilsson, vd på Blekinge Offshore.

Regeringen sa nej 2016 till företagets vindkraftpark, men nu återupptas planerna med färre men större vindkraftverk en mil från Nogersund i havet utanför Sölvesborgs och Karlshamns kommuner. Företaget siktar på mellan 50 och 70 vindkraftverk som är 280 meter höga. De ska producera dubbelt så mycket el som Blekinge förbrukar på ett år.

Försvaret ska säga sitt

Projektet innebär en investering på mellan 20 och 25 miljarder kronor. Nu väntar en ansökningsprocess och bland annat ska Försvarsmakten säga sitt.

Den här gången tror företaget att försvaret säger ja när det handlar om färre vindkraftverk. Om myndigheterna beviljar alla nödvändiga tillstånd räknar Blekinge Offshore med att vindkraftsparken ska stå klar 2027.

Samstyret i Sölvesborg välkomnar satsningen.

– Vi ser med glädje på att det här projektet ska kunna ros i land och Samstyret ger sin välsignelse och hoppas att det ska falla väl ut, säger kommunalrådet Kith Mårtensson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.