Hör hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Ivarsson berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Beslut: Nattröntgen stängs i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset i Karlshamn kommer inte kunna röntga patienter nattetid framöver. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade under fredagen att ta bort beredskapen under natten. Det innebär att ungefär 350 personer om året kommer behöva transporteras till andra sjukhus.

Beslutet innebär att sjukhuset i Karlshamn inte längre har beredskap på natten. I stället förstärks bemanningen på dagarna för att kunna ta emot fler patienter då.

Just nu har röntgenkliniken över 6 000 remisser som väntar.

– Vi vill satsa på röntgen i Karlshamn genom att effektivisera röntgen under dagtid, alla dagar i veckan. Den beredskap som nu finns på nattetid flyttas alltså till dagtid så att vi kan ta emot fler patienter och korta köerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

Transport till andra sjukhus

Men att nattröntgen tas bort innebär att runt 350 patienter per år kommer behöva transporteras till andra sjukhus. Beslutet innebär också att patienter där exempelvis stroke misstänks måste föras till Karlskrona eller Kristianstad på natten. I genomsnitt handlar det om 38 patienter per år.

– Under den tiden på dygnet ser vi att vi kan hantera patienterna genom ett samarbete inom regionen på ett annat sätt. Man ska kunna sig trygg och att man blir omhändertagen om man behöver en akut röntgen, säger Kjell Ivarsson.

Beslutet är en del i att nå en budget i balans inom hälso- och sjukvården. På sikt räknar man med att skulle kunna sälja vård till andra regioner under dag- och kvällstid.

Under hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde beslutades om besparingar för totalt 400 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.