Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicolas Westrup (SD) menar att beslutet att bryta sig ur är viktigt för att kunna skapa ett storförbund. Foto: SVT

Ronneby planerar lämna Räddningsförbundet Östra Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Ronneby röstade i dag för att lämna Räddningsförbundet Östra Blekinge och bilda ett eget räddningsförbund. Förhoppningen är att uppbrottet gör att ett nytt storförbund i förlängningen kan bildas.

Beslutet fattades av den politiska majoriteten på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i Ronneby under måndagen.

– Det är dags att starta ett nytt. Eftersom det planerade storförbundet verkar ha spruckit, och genom att Karlskrona också står ensamma i och med det här, kan vi på sikt få till ett större förbund, säger Roger Gardell (L), gruppledare i Ronneby.

Nyligen valde även Karlshamns kommun att lämna Räddningsförbundet Västra Blekinge.

– Vi måste börja om, vi är i det läget. Det kostar att vara små förbund, och då behöver vi se över hela bilden.

Så ni gör det här för att få till ett större förbund?

– Precis. Det är två års uppsägningstid, men skulle vi bli några kommuner som kommer överens kanske det går snabbare än så. Det är vår förhoppning.

Kritiserar beslutet

Oppositionen i Ronneby röstade mot förslaget.

– Jag tycker det är ett huvudlöst beslut. Alla är överens om att vi behöver omorganisera räddningstjänsten, men det finns inga tydliga överenskommelser just nu om hur det ska se ut. Att då lämna räddningsförbundet skapar oro, och istället för att kunna göra en bra och gedigen utredning får vi nu jobba under galgen istället, säger Ola Robertsson (S), oppositionsråd.

Ärendet ska nu tas upp på kommunstyrelsens sammanträde, innan ett slutligt beslut tas i kommunfullmäktige.

Den politiska ledningen i Karlskrona är ”bekymrade” över Ronnebypolitikernas beslut.

– Jag kan hålla med oppositionsrådet i Ronneby. Det är viktigt att vi är överens om förutsättningarna för att skapa ett storförbund i hela Blekinge. Men det här kommer mest påverka Ronnebyborna som det ser ut nu. Vi kommer också stå ensamma, men vi har alla förutsättningar som behövs. En ny brandstation och ett eget räddningsförbund med juridiskt säte i Karlskrona, säger Bengt Jönsson (KD), kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.