Alma Flink från Karlshamn och Jan Johansson från Olofström uttalar sig om konceptet närakuten. Foto: SVT/Towe Olsson

Närakuten i Karlshamn – så ska den fungera

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsnämnden har landat i en plan i hur det ska bli med närakuten i Karlshamn. Men det blir ingen fysisk akut som det var tal om i Alliansens vallöfte.

Under 2019 presenterades närakuten som ett vallöfte av Alliansen. I juni 2020 beslutade Regionfullmäktige att ge klartecken för öppning under 2020.

Men coronapandemin tvingade Alliansen att återigen skjuta på sitt vallöfte.

Närakuten i Karlshamn

Planen är nu att närakuten i ett första skede kommer att öppna den 15 september, tillsammans med Samaritens vårdcentral, rapporterar P4 Blekinge.

– Det första steget innebär att det finns tillgänglighet för vårdsökande att under nattetid, via ett telefonnummer, nå personal som kan hjälpa denne att så fort som möjligt boka en tid till dagen efter, säger nämndens ordförande Emma Stjernlöf (M) till radiokanalen.

”På gränsen till bedrägeri”

Oppositionen slår dock inte lika hårt på den stora trumman. Nämndens andra vice ordförande Markus Alexandersson (S) menar att lösningen inte lever upp till Alliansens vallöfte.

– Jag tycker nästan att det är på gränsen till bedrägeri. Man har lurat folk att närakuten ska bli nåt mer, än vad det nu blir, säger han till SVT.

Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, delar inte oppositionens uppfattning utan menar att de håller sitt vallöfte. Hon säger att tanken är att närakuten ska bli en samordning av flera verksamheter.

I klippet berättar Alma Flink från Karlshamn och Jan Johansson från Olofström, om sina tankar kring närakuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet