Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschef Per Gjörloff säger att vädret sabbat intresset för skridskobanan i Karlskrona den här säsongen. Foto: SVT

Besöksfiasko för skridskobana – kostar 800 000 kronor per säsong

Uppdaterad
Publicerad

Skridskorinken för allmänheten ligger på Stortorget i Karlskrona. Det är gratis att åka när som helst och skridskor finns att låna på helgerna.

Trots det är det få Karlskronabor som utnyttjar kommunens satsning.

Skridskobanan köptes in av kommunen för 1,3 miljoner kronor. Den beräknas hålla i tio år om den sköts rätt. Driften av banan beräknas till strax under 700 000 kronor för de tre månader den står på torget, så utslaget på tio år blir kostnaden cirka 800 000 kronor per säsong.

Något som fördyrat driftskostnaderna i år är att underlaget på torget inte är plant.

Kommunen: ”Hade behövts ett tak”

Väl investerade pengar, enligt kommunen, som ännu inte bestämt om banan ska vara kvar på torget eller flyttas till annan plats nästa säsong.

– En skridskoanläggning mitt i staden som är öppen för alla, då är 800 000 kronor en bra peng, säger Per Gjörloff, förvaltningschef. Men vädret har varit för dåligt.

Ytan som man åker på är gjord av plast. Om det lägger sig vatten, snö eller is på banan blir den väldigt svåråkt.

– Det hade behövts ett tak. Men det går inte att sätta upp ett vitt plasttak i ett världsarv utan då pratar vi helt andra pengar som inte förvaltningen har i dag, säger Per Gjörloff.

Hör vad Karlskroniterna tycker om sin skridskobana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskronaborna som SVT pratat med tycker att satsningen på skridskobanan är för dyr sett till intresset. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.