Ett äldreboende i Ronneby kommun tvingas lägga ner på grund av besparingskrav. Foto: SVT/Arkiv

Efter miljonminus i Ronneby – äldreboende kan läggas ner

Publicerad

I dag kom beskedet att Ronneby kommun planerar att lägga ner ett äldreboende. Anledningen är att kommunen måste minska sina kostnader med totalt 40 miljoner kronor.

Vilket boende det blir är ännu oklart.

Planen är att ett av de kommunala vård- och omsorgsboendena i Ronneby ska läggas ned. Beskedet kom efter politikernas beslut att minska kommunens kostnader med 40 miljoner kronor.

– Vi kan inte sänka på personalen. Hellre ta en hel tårtbit än att använda osthyveln så att säga, förklarar förvaltningschef för omsorgsförvaltningen, Maria Appelskog.

Alla boenden analyseras

Än är det inte klart vilket av de sju boendena det blir som avvecklas. Det analyseras just nu vilket boende som är bäst lämpat och det är upp till kommunfullmäktige att ta beslut, efter förslag från omsorgsförvaltningen genom nämnden.

Därmed är det inte garanterat att ett boende kommer att läggas ner, men med förutsättningarna som finns nu är det den bästa lösningen, menar de ledande politikerna.

– Det beror på hur mycket vi får i bidrag från staten. Men för att kunna nå en balanserad budget har vi inget annat val, säger Anders Lund (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Frågan kommer att tas upp på nästa nämndsammanträde i mitten av juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer