Blekinge flygflottiljs kommunikationschef Helene Nyberg om att årets julgransflygning inte syntes i F17:s hemkommun Ronneby. Foto: Blekinge flygflottilj / SVT

Besvikelse över försvarets julgransfiasko: ”För dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier uttrycks besvikelse över årets julgransflygning i Blekinge – där den inte syntes i flygflottiljens hemkommun i Ronneby.

”För dåligt”, är en kommentar.

Blekinge flygflottiljs egen Facebook-sida är ett exempel på där missnöjet uttrycks över att årets julgransflygning inte syntes över Ronneby.

”Tack för ni inte dök upp i Ronneby. Stod och frös länge med dottern. För dåligt”, är en kommentar.

Även i Facebook-gruppen ”Positivt för Ronneby” utrycks missnöjet.

”Vi var många besvikna på torget som hörde F17:s julgran flyga förbi utom synhåll väster om stan”, är en av kommentarerna.

Ändrad flygrutt

Helene Nyberg, kommunikationschef på Blekinge flygflottilj, F17, kommenterar kritiken och varför julgransformationen inte syntes över Ronneby.

– En flygrutt kan ändras med kort varsel och årets julgransflygning har inte flugit över Lund, Alvesta, Växjö eller Ronneby på grund av vädret. När det är för molnigt flyger vi inte där, dels av säkerhetsskäl och dels för att vi ändå inte syns från marken då. Vi strävar efter att genomföra julgransflygningen som planerat men flygsäkerheten har alltid högsta prioritet, säger Helene Nyberg.

Färre plan

Karlskrona och Karlshamn tillhörde däremot kommunerna där julgransflygningen syntes, med fem plan, färre än planerat.

– Det berodde också på att vädret inte var tillräckligt bra och vi tog hänsyn till flygsäkerheten, säger Helene Nyberg.

I diskussionen på sociala medier uttrycks också förståelse för att rutten fick ändras på grund av vädret. Och bland kommentarerna finns också uppskattning från de orter där årets julgransflygning syntes.

– Det är jättekul och det känns otroligt roligt att jobba med julgransflygningen och ta del av alla glada tillrop, säger Helene Nyberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer