Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera Aspöbor är missnöjda med sina elavtal hos Affärsverken efter höga elpriser under vintern. Hör två av dem i klippet ovan. Foto: William Juhlin/SVT

Besvikna Aspöbor vill säga upp elavtal med Affärsverken: ”Blev chockad när jag fick räkningen”

Publicerad

Aspöbor är besvikna på elavtalet med Affärsverken, som kallas Skärgårdsportföljen. Detta efter en vinter där de fått betala ett betydligt högre elpris än många andra. Flera vill nu säga upp elavtalen i förtid.

Lena Wik, 72, är en av Aspöborna som nu reagerar på de höga elräkningarna.

– I december betalade jag 9 600 kronor för elen. Jag blev chockad när jag fick räkningen. För mig som ensamstående pensionär är det fruktansvärt mycket pengar, säger hon.

Fyraårigt elavtal

Under fjolåret gavs boende på ön möjlighet att ansluta sig till ett ramavtal på fyra år, den så kallade Skärgårdsportföljen.  

Stora delar av portföljen består av el som köps in på förhand och prissäkrar då delar av den förväntade förbrukningen. 

Men med mindre kyla än väntat har öborna betalat mellan tre och fyra kronor per kilowattimme – samtidigt som det rörliga elpriset legat på cirka 1,50 kronor under januari och februari. 

Rekordhöga elpriser

Anledningen till vinterns höga elpriser för de med Skärgårdsportföljen är enligt Anna Hammartorp, affärsområdeschef för Energi Affärsverken, att avtalet tecknades under en period med rekordhöga elpriser. Där och då förväntade sig marknaden ännu högre priser under vintern och därför prissäkrade Affärsverkens krafthandlare vinterns el till priser som – med facit i hand – var betydligt högre än det rörliga priset.

– Man var väldigt rädd för var elpriserna skulle befinna sig under vintern. Avtalet tecknades om i somras vilket innebar att vi inte hade så lång tid på oss att köpa in el för vinterperioden, säger Anna Hammartorp.

Enligt Affärsverken är det drygt 300 personer totalt som har Skärgårdsportföljen runt om på olika öar i Karlskrona skärgård.

I klippet nedan hör du Anna Hammartorp förklara varför priserna blev så höga:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Hammartorp, affärsområdeschef för Energi Affärsverken, menar att en portfölj måste bedömas under en längre tidsperiod. Hör henne i klippet ovan. Foto: William Juhlin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.