Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikard Eitrem prisas för bevarandet av gamla medicinska föremål från Blekinge. Som exempelvis ”kallbrands-sug-apparaten”. Foto: SVT

Bevarade sjukvårdsföremål ledde till kulturpris

Publicerad

För flera år sedan räddade läkaren Rickard Eitrem ett antal medicinhistoriska föremål undan soptippen. Sedan dess har han rensat och sorterat, och snart hoppas han kunna visa de märkliga föremålen för allmänheten. För sitt jobb har han nu prisats med Karlskrona kommuns kulturpris.

Bland föremålen, som nu bevaras i kapellet vid Wämö Center i Karlskrona, kan man bland annat hitta Blekinges största njursten, eller den märkliga ”kallbrands-sug-apparaten” som syns i bilden ovan.

Föremålen kommer dels från Blekingesjukhuset men även från de gamla sjukhusen i Fur och Gullberna, och härrör från flera decennier bakåt i tiden.

– Vi har fyrtio år gammalt toalettpapper bland annat. Det är väl ingen som kan tänka sig att spara på det, förutom jag, säger Rickard Eitrem.

Tanken är att museet någon gång i framtiden ska kunna öppnas för allmänheten.

– Men lokalerna har underkänts då de saknar toalett och inte är handikappanpassade. Så för nuvarande får man gå med i en förening för att få möjlighet att komma in.

Se några av föremålen, inklusive Blekinges största njursten, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.