Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av VR och AI vill stadsbiblioteket i Karlskrona få fler att bli intresserade av EU-valet, spela klippet för att få reda på hur. Foto: Karin Karltun/SVT

Bibliotekets drag: VR ska locka fler att rösta i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det möjligt att resa till Europaparlamentet i Bryssel – från stadsbiblioteket i Karlskrona.

Med hjälp av VR-glasögon ska Karlskronabor kunna uppleva hur det är i EU:s högkvarter och inspireras till att rösta i det stundande valet.

Satsningen är en del av ett projekt som heter Biblioteken som tankesmedja där nio olika bibliotek försöker hitta nya sätt att arbeta med demokratiuppdraget.

– Här i Karlskrona har vi valt att arbeta med digitala verktyg och hur de kan användas i demokratiarbetet, säger Bengt-Gunnar Österberg som är platsansvarig bibliotekarie.

Ska få fler att rösta

Den som testar VR-glasögonen kan gå en tur genom parlamentet och få uppdrag så som att besöka möten, jobba från kontoret och svara i telefonsamtal.

– EU-valet har ju lägre röstdeltagande, så det här kan kanske kan skapa lite förståelse över vad de arbetar med där, säger Bengt-Gunnar Österberg.

Utöver rundturen erbjuder biblioteket en AI-tjänst där besökare kan ställa frågor om valet.

Spela klippet för att höra mer om den och se hur VR-glasögonen fungerar.

Glasögonen och AI-tjänsten finns tillgängliga fram till 31 maj på Karlskrona stadsbibliotek under DigidelCenters öppettider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.