Fotografen Magnus Lejhall har skildrat hur Blekinge ser ut en vanlig kväll i maj. Foto: Anna Börje

Fotona som visar vad blekingar gör en vanlig kväll

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tal förra året om Sverige fick stor uppmärksamhet. ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem kunde tro det?”.
Uttalandet fick hundra fotografer i Sverige att visa vad som verkligen hände ”last night in Sweden – the true story”.
En av fotograferna är Magnus Lejhall från Karlskrona.

Bilderna i projektet Last Night in Sweden har tagits av Sveriges främsta fotografer, deras uppdrag var att skildra hela Sverige så som det ser ut i dag.

Bilderna togs under en kvällsvecka i maj förra året och resulterade i en fotobok. Det första exemplaret av boken skickades till president Trump som svar på hans tal om Sverige i februari förra året.

– Mina bilder kom inte med i boken, men jag är väldigt hedrad över att ha fått möjligheten att bidra till projektet, säger Magnus Lejhall.

Bakom kulisserna

Nu visar Magnus Lejhall sina elva vardagsbilder från sportens värld i en egen utställning. Han har valt att skildra det som han som sportfotograf normalt inte skildrar.

Magnus Lejhall följde bland andra ”materialaren” Mikael i fotbollsklubben FKK under en kväll med sin kamera.

– Han finns i kulisserna och gör ett jättejobb för klubben.

Magnus Lejhall följde även en orienteringstävling för barn utanför Rödeby.  Och så fick tjejerna i stallet på Karlskrona-Lyckå Ridklubb som jobbar, sliter, mockar och ryktar besök av Magnus Lejhall.

– Där var jag en fredagkväll. För tjejerna var det en vanlig fredagskväll, men för mig var det en ovanlig fredagkväll, skrattar Magnus som inte tror att det var det president Trump åsyftade i sitt tal: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem kunde tro det?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.