Blekingebin ingår i en världsunik studie. Foto: TT

Bin från Blekinge i världsunik studie

Uppdaterad
Publicerad

Biodlare från Blekinge förser forskare på Lunds Universitet med bin. Forskarna vill hitta ett alternativ till penicillin – och råda bot på den multiresistenta bakterien.

Det är sedan i maj i år som Blekingebin fungerar som forskningsmaterial till den världsunika studien, rapporterar P4 Blekinge. Aldrig tidigare har den typen av studie genomförts, som handlar om att man testar binas mjölksyrebakterier på människor.

Det finns en mängd bakterier i binas magar som är antibiotiska, menar forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson, som nu vill ta fram ett läkemedel som ska fungera mot multiresistenta bakterier.

– Antibiotikaresistens är ett väldigt stort problem, men vi har sett att vi skulle kunna ersätta en del antibiotika inom sårbehandling och halsinfektioner, säger Alejandra Vasquez till P4 Blekinge.

Studien har genomförts i samarbete med Sårcentrum på Blekingesjukhuset. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer