Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Ljungqvist i Jämjö lever med lungsjukdomen KOL. Hon har ungefär 47 procent av sin lungkapacitet kvar. Foto: SVT

Birgitta lever med KOL: ”Känns som att man ska kvävas”

Uppdaterad
Publicerad

Lungsjukdomen KOL är en del av Birgitta Ljungqvists vardag. Med bara halva kapaciteten kvar i lungorna blir hon andfådd efter varje aktiv rörelse.
– Man får inte luft och håller nästan på att kvävas, säger hon.

Birgitta Ljungqvist, 76, är bosatt i Jämjö, utanför Karlskrona. Hon hade rökt sedan 15-årsåldern, men fick i slutet på 90-talet höra av läkare att hon var tvungen att sluta. Hon hade nämligen drabbats av lungsjukdomen KOL, Kronisk obstruktiv lungsjukdom.

– Efter varje sak jag gör så blir jag andfådd och måste vila en stund, säger hon.

Sjukdomen har försvårat många moment i hennes vardag. Bädda sängen, bära varor från affären.

– Det syns ju inte utanpå. Man får ju säga det. Men de kanske inte förstår hur jobbigt det kan vara, menar Birgitta Ljungqvist.

Deltar i medicinsk studie

Hon fick frågan om att delta i en studie som görs på kliniska forskningsenheten vid BTH i samarbete med region Blekinge.

– Tanken är att lungsjukdom belastar hjärtat och att läkemedel för hjärtsjukdomar skulle kunna ha gynnsamma effekter. Men det vet man inte än, säger Magnus Ekström, ansvarig läkare för studien i Blekinge.

Birgitta vill hjälpa andra, därför bestämde hon sig för att delta i studien.

– Min lungkapacitet var 47 procent då. Det känns som att man inte får luft, att man nästan håller på att kvävas. Jag lever med det, det är liksom naturligt på nåt sätt. Så jag tänker inte på vad som kan hända utan lever för dagen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer