Hon vill använda terapihund i jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Camilla Kellerman på barn- och ungdomspsykiatrin i Karlskrona vill använda sin hund i jobbet. Nu ska landstinget utreda hennes önskemål.

Hundar används på många olika sätt inom vården och på den terapihundsutbildning som nu startar i Skåne möts vårdanställda från hela Sverige.

– Hundar lugnar och stabiliserar patienter, säger Lena Stenvall, ledare för hundutbildningen.

Möte med patienter

Kursdeltagarna är psykologer, sjuksköterskor, psykoterapeuter, läkare och tandläkare. De vill alla lära sig att använda sina egna hundar mer i arbetet med patienterna.

En av deltagarna är Camilla Kellerman från Karlskrona. Men hon går kursen privat eftersom landstinget i Blekinge inte använder sig av vårdhundar.

– Min dröm är att han skulle kunna vara med vid avdelningsarbete där vi har hela familjer som är hos oss, säger Camilla Kellerman.

Sått små frön

Camilla Kellerman hoppas nu att landstinget öppnar för metoden.

– Jag har inte fått gehör, jag har väl sått några små frön men det är ju kontroversiellt och är sin linda ännu, säger hon.

Men kanske finns det en ljusning. Landstinget lovar nu titta närmare på förslaget.

– Vi tycker att det är intressant initiativ som vår anställda kommit med, och det är något vi vill gärna undersöka mera om detta bli någonting som vi kan utveckla psykiatrin i Blekinge med, säger Bodil Sundlöf, chef på landstingets psykiatri- och habiliteringsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer