• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Flygbasjägarna David, Erik och Emil försvarar Sveriges färger i ”VM i militärt prickskytte” på amerikanska arméns prickskytteskola i Fort Benning, Georgia. Foto: Pressbild. Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

Blekingar kämpar i VM i militärt prickskytte

Uppdaterad
Publicerad

VM i USA är nästa utmaning för prickskyttarna från F17. Tre flygbasjägare från Kallinge är just nu på plats för att representera Sverige i tävlingarna.

Det var i somras som Blekinge flygflottilj klev upp överst på prispallen i det som kallas EM i militärt prickskytte. Det avgjordes då i Tyskland, och F17 kvalificerade sig vidare till att tävla i VM i USA.

Tävlingarna har nu dragit i gång och det är tre flygbasjägare från F17 i Kallinge som är med och representerar Sverige. 32 lag är inbjudna.

– De vi möter är bäst i världen och många har erfarenhet från skarpa internationella insatser. En del av dem har varit med längre i försvaret än vad mina killar varit i livet, säger lagkaptenen Emil i ett pressmeddelande.

Vill nå final

Momenten i tävlingarna är bland annat att skjuta mot avstånd upp mot en kilometer, skott mot små mål på kort avstånd och nattorientering.

Målet för laget från F17 är framför allt att ta sig till finaldagen, dit ungefär hälften av deltagarna tar sig.

– Men vi åker dit som tvättsvampar och vill suga åt oss så mycket kunskap som möjligt.

Tävlingarna avgörs på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.