Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 007. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga fler akuta sjuktransporter med helikopter i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i Blekinge och Kronoberg kommer inte kunna transporteras med helikopter för att få vård. Sjöfartsverket som har använt sin räddningshelikopter som sjuktransport har nu sagt upp samarbetsavtalen med regionerna.

Det är från och med november som regionens patienter inte längre kommer kunna flygas med helikopter då Sjöfartsverket har sagt upp sina samarbetsavtal med landsting och regioner runt om i landet, det skriver Smålandsposten.

Sjöfartsverket menar att de bara har ansvar för sjöräddningar och sjuktransporter till och från fartyg. Men räddningshelikoptern som har haft sin hemmabas i Kallinge och som sedan flyttades till Kristianstad, har även använts för akuttransporter mellan sjukhus i Södra Sverige.

Nu menar Sjöfartverket att överenskommelsen som har funnits med regionerna bryter mot lagen och att regionerna får lösa transporterna på andra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.