Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken på Blekingesjukhuset, säger att metoden har flera fördelar.

Blekinge ensamt om att ge tidigt fostertest

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader mellan vilken typ av fosterdiagnostik som landstingen erbjuder. Blekinge är till exempel det enda landsting som ger NIPT som förstahandsval.

NIPT står för Non-Invasive Prenatal Testing och är ett blodprovstest som erbjuds gravida kvinnor som är äldre än 32 år. Syftet är att tidigt upptäcka om fostret har några kromosomavvikelser, exempelvis Downs syndrom.

NIPT kan till skillnad från andra metoder som fostervattenprov eller ultraljud tas redan från den tionde graviditetsveckan. Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken på Blekingesjukhuset, säger att metoden har flera fördelar.

– Processen förkortas för patienten, de får ett säkert svar och de slipper perioden där man går och är orolig, säger Bodil Ehn.

Kan bli svåra val

Bodil Ehn tillägger att de blivande mammor som gör testet är väl medvetna om vad det kan visa.

– Men det kan bli tungt för dem när de får ett besked om att deras graviditet inte blir som de tänkt sig, säger hon.

Blivande föräldrar kan ställas inför svåra val som de annars inte hade ställts inför. Visar testet på kromosomavvikelser så väljer ett litet antal att fullfölja graviditeten.

Metoderna för att ta reda på om fostret har kromosomavvikelser

Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med ultraljud, KUB, NIPT, fostervattensprov och moderkaksprov kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.

NIPT, KUB och ultraljud är så kallade icke-invasiva metoder som bedöms vara mycket säkra, och kan inte leda till missfall. Fostervattensprov och moderkaksprov är invasiva ingrepp som medför en liten ökad risk för missfall där ungefär en av hundra provtagningar leder till missfall.

NIPT (non-invasive prenatal test)

Ett enkelt blodprov som görs på den gravida i vecka tio. Ger svar på om fostret löper ökad risk att drabbas av exempelvis Downs syndrom, eller har andra kromosomavvikelser. Räknas som ett mycket tillförlitligt och riskfritt. Vid misstanke om att fostret har en kromosomförändring rekommenderas den gravida att genomföra ett moderkaksprov eller fostervattensprov för att få ett definitivt svar.

KUB (kombinerat ultraljud och blodprov)

Ett test i två delar där man beräknar sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller någon annan, mer ovanlig, kromosomförändring. Testet görs i två steg: först ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner, sedan en särskild ultraljudsundersökning. KUB-testet görs någon gång mellan vecka 11 och 14 i graviditeten.

Undersökning med ultraljud

Den vanligaste typen av fosterdiagnostik erbjuds av de flesta regioner och landsting i Sverige. Ultraljud erbjuds mellan graviditetsvecka 18 och 20. Visar moderkakan och hur många foster det är. Barnmorskan eller läkaren tittar också på fostrets hjärtslag och om det syns några missbildningar hos fostret. Av olika anledningar kan vårdpersonalen behöva göra flera ultraljudsundersökningar.

Fostervattensprov

Här för läkaren in en tunn nål i livmodern för att suga upp lite fostervatten, vilket sedan skickas till analys. Fostervattensprov görs tidigast i graviditetsvecka 15 och om det finns en ökad sannolikhet för att för att fostret har en kromosomavvikelse.

Moderkaksprov

Erbjuds gravida som har vissa kända ärftliga sjukdomar eller ökad sannolikhet för att fostret har en kromosomavvikelse. Läkaren kan göra moderkaksprov redan från vecka 11. Är ett alternativ till fostervattensprov. Det går till ungefär som fostervattensprov och analyseras på samma sätt.

Källa: www.1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.