Övriga 17 landsting har ökat sina kostnader, trots att alla landsting gemensamt kommit överens om att bli helt oberoende av hyrpersonal 2019.
– Vi är glada över siffrorna men vi ropar inte hej för det kan gå både upp och ner. Men långsiktigt är vi övertygade över att vi kommer att lyckas ha ett kontrollerat beroende, säger Peter Lilja, landstingsdirektör Landstinget Blekinge.
Följer handlingsplanen
Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som har gjort en sammanställning över utvecklingen av hyrkostnaderna under årets första månader.
Jämfört med samma period förra året var det bara fyra landsting, Skåne, Östergötland, Kalmar och Blekinge, som hade lägre kostnader 2017 än de hade 2016.
– Vi har gjort en handlingsplan som vi följer och det handlar någonstans om att försöka undvika hyrläkare och genom att ha egen personal och bra planering. Men det pendlar lite fram och tillbaka och vi har inte minskat sådär jättemycket, säger Peter Lilja.
”Ingen quick fix”
Trots att den totala kostnaden minskar i Blekinge säger landstingsdirektören att det fortfarande är stora bekymmer inom primärvården och psykiatrin.
– Inom primärvården tror jag vi saknar 30-40 läkare och inom psykiatrin är det procentiellt sätt många vakanser, säger Peter Lilja.
Så ligger fortfarande arbete framför er att minska hyrläkarkostnaderna?
– Absolut, det är ingen quick fix och vi ska försöka göra det så attraktivt som möjligt att jobba i Blekinge, säger Peter Lilja.
Totalt i hela landet ökade kostnaderna för inhyrd personal med 22 procent eller räknat i kronor – 200 miljoner.