Blekinge har fått sin första minaret Foto: SVT

Blekinge har fått sin första minaret

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem år har Karlskrona nu fått sin minaret. Tre veckor tog det för Islamiska Kulturföreningen att bygga den 17,5 meter höga minareten på Kungsmarken. En gång i veckan kommer det att ske böneutrop från minareten, som är den första i Blekinge.

– Vårt samhälle är inte förberett för böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan. Därför blir det bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, säger Mulo Djopa som är vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen.

– Vi tänker sätta upp en högtalare i minarten, men utropet på fredagarna kommer bara att höras här i området.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

I fem år har det Islamiska Kulturföreningen planerat för att moskén – som tidigare varit en gymnastiksal – på Kungsmarken i Karlskrona ska få en minaret.

– Vi har kämpat i flera år för att få ihop pengar till bygget. Jag har själv gått runt och knackat dörr och bett om bidrag, säger Mulo Djopa.

Har byggt 170 stycken

Pengarna som samlats in räckte till att bygga minareten. Men det var tack vare att 4O medlemmar ställde upp ideellt med att bygga minareten, under ledning av en barndomskamrat till Mulo Djopa från Bosnien, som bygget kunde bli verklighet.

– Han har byggt 170 minareter på Balkan. Tack vare hans kunskap och anvisningar gick det fort, minareten tog bara tre veckor att bygga, berättar Mulo Djopa.

Viktigt för integrationen

170.000 kronor har minareten kostat i material och nästa steg för Islamiska Kulturföreningen är att bygga en ny entré till moskén. Och Mulo Djopa säger att satsningen i Kungsmarken betyder mycket för föreningsmedlemmarna.

– Alla är så tacksamma och glada. Nu när de ser minareten ser de att det fungerar likadant i Sverige som i de krigshärjade länder de flytt från. De kan anpassa sig och integrera sig snabbare genom att dom kan utöva sin tro som de bär med sig överallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.