Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör, besökte Blekinge under tisdagen. Foto: SVT

Hög sjukfrånvaro i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är enda län i landet där sjukpenningtalen fortsätter att öka. Nu väntas ett hårt att arbete för att vända trenden.

Sjukpenningtalen är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning, och under hösten 2015 satte regeringen upp ett mål om att sänka sjukskrivningarnas omfattning.

Sedan dess har samtliga län i Sverige – utom Blekinge – vänt de uppåtgående kurvorna på rätt håll.

– Det finns en hög andel offentligt anställda och många är kvinnor i länet. Och de psykiska diagnoserna ökar i den gruppen. Därför är det viktigt att arbetsgivarna arbetar med sina interna rehabiliteringsprocesser, säger Patrick Barringer, områdeschef på Försäkringskassan i Blekinge.

I dag besökte Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler Karlskrona för att träffa medarbetare och diskutera den negativa utvecklingen.

– Det är viktigt att minska sjuktalen av flera skäl. Dels är de dyra för samhället, dels sker de ofta inom bristyrken där vi behöver personal, och dels är det negativt för den enskilde personen, säger hon.

För att minska sjukskrivningarna ska man nu utöka samarbetet mellan Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna. Men att minska sjukpenningtalen handlar inte bara om att se till att folk håller sig friskare, utan även om att göra hårdare bedömningar.

– Jag skulle inte kalla de hårdare, men vi gör fler bedömningar och noggrannare. En sjukskrivning har vissa krav på sig och är en försäkring precis som andra, säger Ann-Marie Begler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.