Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu finns inte bara gamla möbler eller historiska fornlämningar på Blekinge Museum. Även A-traktorer är föremål för museet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Museet dokumenterar A-traktorer för framtiden: ”Nutida ungdomskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge Museum dokumenterar A-traktorer som en nutida ungdomskultur, för framtidens arkiv. På Rosenholm i Karlskrona visade flera förare sina fordon för nyfikna besökare.

Under hösten ska Blekinge Museum samla in olika berättelser, från ungdomar, föräldrar och myndigheter för att dokumentera kulturen inför framtiden.

– Det är jätteviktigt att vi dokumenterar nutiden så vi har det i framtiden. Då är det väldigt bra att ha från när det var väldigt stort, och att även det här hamnar på museet, säger Karin Ehnberg som är projektledare för insamlingen, som går under namnet Fullt ös i 30.

”Chans att berätta”

En av de ungdomar som deltar i dokumentationen är Maja Jacobsson från Jämjö, med sin renoverade Volvo Duett. Hon har haft ett stort motorintresse i flera år och för henne var det självklart att köra A-traktor.

– Det är ganska många som inte tycker om det. Då känner jag att vi har chans att få visa upp våra bilar och faktiskt berätta och förklara för dem, säger hon.

Se mer av söndagens aktiviteter på Rosenholm i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.