Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museichef Christoffer Sandahl (vänster) och ställföreträdande räddningschef Claes Nicklasson (höger) har olika synpunkter på hur man tryggar historiska föremål vid en brand. Foto: SVT/Philip Nilsson

Blekinge museum i sprinklertvist: ”Kan skada föremål”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten kräver att Blekinge museum ska installera sprinklers i sitt förrådsmagasin. Men beslutet har överklagats med motiveringen att sprinklers riskerar skada museisamlingar.

När räddningstjänsten ställde krav på att sprinklersystem skulle installeras i Blekinge museums förrådsmagasin på Rosenholm överklagades detta av fastighetens ägare region Blekinge. Det finns en oro att vattensprinklers kan förstöra historiskt värdefulla objekt.

En annan lösning

Christopher Sandahl, museichef på Blekinge museum, säger att brandsäkerheten är en svår fråga att lösa.

– Det finns exempel på att vatten från sprinklers har skadat föremål.

Han medger att sprinklers kan vara hjälpsamma vid en eventuell brand, men han hoppas att brandsäkerheten kan lösas på ett annat sätt.

– Det kanske finns andra åtgärder istället för sprinklers.

Bästa skyddet

Något medhåll i detta får han inte från ställföreträdande räddningschef Claes Nicklasson vid räddningstjänsten östra Blekinge.

– Vi förstår att de vill skydda sina föremål, men inget system är 100 procent effektivt.

På frågan på om det finns ett annat sätt som kan öka brandsäkerheten vidhåller Claes Nicklasson att sprinklers är den bästa lösningen.

– Vi har gjort bedömningen att ett sprinklersystem är det bästa skyddet om det börjar brinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.