Migranter berättar om sina upplevelser av att lämna sina hemland och tankar kring det svenska samhället. Nu samlar Blekinge museum in berättelserna. Foto: SVT

Samlar berättelser från stora flyktingvågen: ”Väldigt berörande”

Publicerad

Under 2020 genomförde Blekinge museum tillsammans med studenter från Linnéuniversitetet en samtidsdokumentation med migranter som rest till Blekinge under den stora flyktingvågen 2015.

Nu fortsätter samarbetet och samlingen växer sig större.

Studenterna kommer att samla in berättelser och föremål från flera nyanlända. I samtalen berättar personerna om sina upplevelser av att lämna sina respektive hemländer och tankar kring det svenska samhället.

– Vi tycker det är viktigt med representation på museet, säger Christoffer Sandahl, samlingsansvarig på Blekinge museeum.

En väska som varit med på färden

Han berättar att en person lämnat in sin gamla hemnyckel från sitt hus.

– Huset finns inte längre på grund av kriget. När vi fick in den var vi många som blev väldigt berörda. En annan kvinna lämnade in en väska som hon burit med sig från sitt hemland, säger han.

Än så länge är dokumentationen inte färdig, men Christoffer Sandahl ser fram emot att ta del av vad eleverna skapar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.