Foto: TT/SVT

Blekinge näst bäst på att undvika förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor som föder barn i Blekinge slipper skador i underlivet efter förlossningen. Landstinget är näst bäst i landet på att förebygga förlossningsskador.

– Det är väldigt glädjande, säger Bodil Ehn, överläkare på mödravården i Blekinge.

Skador efter en förlossning i form av svåra bristningar i underlivet drabbar cirka fem procent av alla kvinnor som går igenom en förlossning för första gången. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Men Blekinge sticker ut i statistiken som näst bäst i landet på att undvika förlossningsskador. Under 2016 fick 3,2 procent av kvinnorna svårare bristningar i underlivet. Bara Halland hade lägre andel förlossningsskador, 2,3 procent.

– Det är en trygghet för våra gravida att man ska kunna föda sitt barn utan att vara rädd att man ska få några bestående skador, säger Bodil Ehn, överläkare på mödravården i Blekinge.

Långsiktigt arbete nyckeln till framgång

Enligt Bodil Ehn är det ett långsiktigt arbete med utbildningar för personalen i att förebygga och ta hand om förlossningsskador som ligger bakom statistiken. Bland annat har läkare utbildats i hur bristningar i underlivet sys ihop på bästa sätt.

FAKTA: Det här är förlossningsskador

En annan metod som visat sig vara framgångsrik vid förlossningarna är det så kallade tvåhandsgreppet.

– Man styr hur huvudet framföds och samtidigt skyddar kvinnans bäckenbotten. Det är väldigt viktigt för att stödja vävnaderna och förhindra bristningar, säger Bodil Ehn.

LÄS MER: Satsning på förlossningsvården – Blekinge får 28 miljoner

Men även om Blekinge har lyckats i sitt arbete med att undvika förlossningsskador behövs mer satsningar på vård för kvinnor efter förlossningen, menar Bodil Ehn.

– Det är fler kvinnor som väljer att gå hem tidigt efter förlossningen och då ska vi se till att vi kan stötta direkt efter man har gått hem, säger hon.

Bristningsskador efter förlossning (i procent)

2,3 Halland

3,2 Blekinge

3,5 Kronoberg

3,6 Västra Götaland

4,1 Gävleborg

4,3 Värmland

4,3 Uppsala

4,8 Västerbotten

4,9 Jönköping

5,0 Skåne

5,0 Dalarna

5,0 Västmanland

5,1 Västernorrland

5,1 Östergötland

5,5 Norrbotten

5,9 Kalmar

6,1 Sörmland

6,4 Örebro

6,5 Gotland

6,5 Stockholm

6,7 Jämtland Härjedalen

5,1 Rikssnittet

Källa: Medicinska födelseregistret, Socialstyrelsen

Fotnot: Statistiken visar hur många förstföderskor som drabbats av bristningar av grad tre och fyra, år 2016. Bristningsskador kan bedömas från grad ett till fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.