Foto: SVT

Blekinge Offshore förväntade sig en kompromiss

Uppdaterad
Publicerad

I åtta år har Anders Nilsson, vd för Blekinge Offshore, arbetat på heltid med vindkraftprojektet. Nu visar sig allt vara förgäves efter regeringens beslut att säga nej till projektet.

Under tisdagen beslutade regeringen att säga nej till den stora vindkraftsparken i Hanöbukten i Blekinge. Vd:n för företaget Blekinge Offshore, som står bakom vindkraftsprojektet, är förvånad över beslutet.

– Det är en stor besvikelse att Miljöpartiet inte lyckas få igenom en enda nyans av grått i detta beslut. Vi förväntade oss en kompromiss och att vi skulle få delar av parken. Nu fick vi inte ett enda vindkraftverk, säger Anders Nilsson.

Företaget hade lämnat in två förslag på vindkraftsparken. Ett med 700 vindkraftverk och ett med 350 stycken och Anders Nilsson trodde att regeringen skulle säga ja delar av parken efter uttalanden om förnybar el och klimathotet.

– Men här har man utgått från kulor och krut istället och tagit hänsyn till oron i omvärlden istället, säger han.

”Försvaret har lyckats”

Blekinge Offshore började arbeta med vindkraftprojektet för nio år sedan och Anders Nilsson har själv arbetat med det på heltid i åtta år.

– Vi har känt att vi varit på rätt väg och helt plötsligt gäller ingenting. Försvaret har lyckats och de har en helt annan tillgänglighet till regeringen än vad vi har. Det känns väldigt tråkigt, säger Anders Nilsson.

Miljöministern säger att hon förstår besvikelsen men att ett ja till projektet hade kunnat göra att Försvarsmakten, som också är en stor arbetsgivare, skulle behöva dra ner på sin verksamhet.

Är det kört för att bygga en vindkraftspark i Hanöbukten nu?

– Vi har inte tagit ställning till vindkraft generellt i området eller generellt stora vindkraftsparker utan bara en specifik ansökan och provat mot den verksamheten som finns där idag och kommit fram till att de inte går att kombinera, säger miljöministern Karolina Skog (MP).

Har satsat miljoner

Trots att regeringen inte säger nej till all vindkraft i området kommer inte Blekinge Offshore att gå vidare med projektet.

– Det finns ingen möjlighet att överklaga beslutet och även om det är så att miljöministern inte sagt nej till all vindkraft i Hanöbukten kan jag inte tänka mig att det finns någon i världen som vill satsa tiotals miljoner på det nu så som vi gjort, säger Anders Nilsson. 

Vad händer nu?

– Nu ska vi fira jul efter bästa förmåga. Och sen vet jag inte. Jag får fundera på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer