Foto: Maria Holmin, SVT

Blekinge skickar fler frivilliga för att bekämpa bränderna

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan reste fem bandvagnsförare från Frivilliga automobilkåren (FAK) i Blekinge till Särna i Dalarna för att hjälpa till med bränderna. Nu skickar kåren tio förare till. Dessutom har räddningstjänsten i Blekinge också skickat upp personal till de brandhärjade områdena.

Det var i torsdags som bandvagnsförarna lämnade Blekinge för att bistå med brandbekämpningen. Bandvagnarna har bland annat eskorterat skördemaskiner bort från bränderna. Under natten till onsdagen kom de fem förarna hem.

I går skickades tre nya upp och imorgon ytterligare sju förare.

– Vi skickar så mycket folk vi kan, samtidigt som vi måste ha beredskap i Blekinge, säger Rolf Svensson, vice kårchef för FAK Blekinge.

”Ett riktigt debacle”

En kommunikationsmiss låg bakom att en del FAK-medlemmar i Dalarna inte fick hjälpa till av försäkringsskäl. Men Blekinges kår har avtal med Trafikverket och behövde inte vända från släckningsarbetet.

– Det var ett riktigt debacle, men vi påverkades inte, säger Rolf Svensson.

Skickar befäl

Räddningstjänsten i länet gjorde sig redan förra veckan redo för att skicka personal uppåt i landet och har väntat på att bli inkallade.

Nu har två befäl från västra Blekinge åkt upp för att tjänstgöra i Gävleborg. De kommer skickas hem i dag – och en till två nya befäl kommer skickas upp i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.