Blekinge spelar huvudrollen i ny svensk kärleksfilm

Publicerad

Efter flera år av arbete har det blivit dags för premiär för den svenska långfilmen ”Jordgubbslandet” – en kärlekshistoria som utspelar sig bland jordgubbsplantorna på Listerlandet. I centrum står den hemliga förälskelsen mellan en ung, polsk gästarbetare och gårdsbondens dotter.

I långfilmen ”Jordgubbslandet” har regissören Wiktor Ericsson återvänt till barndomens omgivningar på Listerlandet för att spegla passionsdramat mellan en polsk gästarbetare och en svensk bonddotter.

I nästa vecka är det smygpremiär i Sölvesborg för filmen som regissören arbetat med i flera år.

– Jag har alltid varit nyfiken på gästarbetarna som kommer till Listerlandet för att arbeta på sommaren. Du ser dem överallt, som en del av landskapet, men samtidigt är det som om de existerar i en parallell verklighet, säger han.

TV: Se hela inslaget om filmen här

Regissören Wiktor Ericsson har återvänt till barndomens omgivningar på Listerlandet. Foto: Martin Hult

Komplicerad kärlek

Huvudkaraktärerna i den gripande berättelsen är den polske gästarbetaren Wojtek (Staszek Cywna) och dottern Anneli, som bor på gården dit gästarbetarna kommit för att plocka jordgubbar.

De båda fattar tycke för varandra, men de yttre förutsättningarna gör kärleken komplicerad. Därför träffas de i smyg samtidigt som banden mellan dem växer sig starkare.

– Det som är viktigt i filmen är att alla har fördomar om alla, gästarbetarna tycker att personerna som de arbetar för är bondtölpar. Det är inte så enkelt att svenskarna tycker illa om polacker och att polackerna är offer, det finns fördomar åt alla håll och kanter, säger Wictor Eriksson.

Nelly Axelsson spelar dottern på gården dit gästarbetarna kommer. Foto: Martin Hult

”Har alla varit unga och kära”

Nelly Axelsson som spelar dottern på gården fick rollen efter ett omfattande castingarbete.

– Anneli är ganska tillbakadragen och annorlunda, lite tyst och fundersam. Hon funderar mycket på livet och hur man ska bete sig, hur man får göra och vad man ska känna, säger hon.

Enligt regissören Wiktor Eriksson är det första gången som Listerlandets landskap och miljö skildras i en svensk långfilm. Regissören hoppas på att smygpremiären i Sölvesborg ska bli väl mottagen.

– Jag hoppas de blir berörda av kärlekshistorien och får en inblick i en värld som de kanske inte vet så mycket om. Även om man inte kan så mycket om gästarbetare så har vi alla varit unga och kära och upplevt de varma sommarnätterna när det känns som att livet är magiskt.

30 juni har filmen premiär för hela den svenska biopubliken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer