Foto: SVT

Blekinge sticker ut – mest kvinnor i landstingsfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har ovanligt många kvinnliga ledamöter i landstingsfullmäktige. Det visar statistik från Valmyndigheten. I Blekinge är det fler kvinnor är män i landstinget – en könsfördelning man delar med endast två andra län i landet.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistik från Valmyndigheten där man kollat på hur jämställt det ser ut i landstingsfullmäktige runt om i landet.

Blekinge län sticker ut i statistiken och hamnar överst på listan över andelen av landstingsfullmäktiges ledamöter som är kvinnor. I Blekinge handlar det om 53 procent – att jämföra med exempelvis Kalmar där det bara är 43 procent kvinnor i landstinget efter valet.

Oklart vilka roller

Förutom Blekinge så är det bara i Jönköping och Västmanland som andelen kvinnor är fler än männen i landstingsfullmäktige.

– Det som siffror på totalen inte visar är hur könsdynamiken i ett sammanhang ser ut eller hur jämställt det är mer än rent kvantitativt. Det handlar dels om vilka roller och uppdrag man har och utrymmet att verka i dem, både gentemot kollegor, allmänheten och administrationen, säger Anneli Häyrén, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet, till nyhetsbyrån.

Sett till hela landet är ledamöterna i landstingen 808 kvinnor och 888 män. Det ger en könsfördelning på 48 procent kvinnor och 52 procent män i riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.