Foto: Maja Suslin/TT och Claudio Bresciani/TT

Blekinge tappade en miljard i turismintäkter under 2020

Uppdaterad
Publicerad

Turistnäringen i Blekinge drabbades hårt av pandemin, det visar statistik som bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita tagit fram. Totalt har en turistnäringen tappat nästan en fjärdedel av intäkterna i jämförelse med föregående år.

Totalt genererade turistnäringen i Blekinge 3,3 miljarder kronor i intäkter från mars till december under pandemiåret 2020. Under motsvarande tid 2019 var intäkterna 4,4 miljarder, vilket gör att den totala minskningen i intäkter överstiger en miljard kronor.

Hårdast drabbade inom turistnäringen var restauranger, hotell och campingar. Framförallt var det intäkter från utländska turister som stod för lejonparten av minskningen med 956 miljoner kronor. Detta kan jämföras med intäkterna från den inhemska turismen som endast sjönk med 4 procent, eller 118 miljoner kronor.

Statistiken har inhämtats från Tillväxtverket och Statistikmyndigheten SCB och sammanställts av Vistia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.