Blekinge tingsrätt i Karlskrona. Foto: SVT

Blekinge tingsrätt är överhopad med brottmål

Publicerad

Under tre års tid har Blekinge tingsrätt haft en ökning av brottmål och situationen är tuff. Både brottsoffer och anklagade får därför vänta längre på rättegång.

Målen hos tingsrätten har ökat kraftigt och ärenden läggs på hög, rapporterar P4 Blekinge. Följden blir att åtalade och brottsoffer får vänta.

– Målen tenderar att bli gamla och det är blir svårare att få tag i människorna som är involverade i målet, till exempel målsägande eller den som är eventuellt skyldig till brott kanske har flyttat härifrån, säger Dan Sjåstad, som är domare i Blekinge tingsrätt, till P4 Blekinge.

Åtta procent

Enligt Sydöstran, som också rapporterar om det stigande antalet brottmål, var ökningen vid Blekinge tingsrätt åtta procent de senaste tolv månaderna. Samtidigt som polis och åklagare fått mer resurser har budgeten för Blekinge tingsrätt krympts.

– Det är alarmerande för vår del då det medför påfrestningar för personalen, som det märks på att stressen ökar. Det innebär också att risken för fel blir större. Situationen är väldigt ansträngd. Framför allt behöver vi pengar. I så fall hade vi kunna anställa mer personal och handlägga fler mål, säger domaren Dan Sjåstad till Sydöstran.

Just mer pengar till domstolarna är något som är på gång. Liberalerna tillkännagav på måndagen ett tillskott på 700 miljoner kronor till rättsväsendet nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer