Genrebild. Marsvinen på bilden har ingen koppling till marsvinen i artikeln. Foto: TT

Ägare vanvårdade 183 marsvin – förbjuds ha djur

Uppdaterad
Publicerad

En man i östra Blekinge hade så många marsvin hemma att han inte kunde räkna dem. Djuren var skadade, fick självdö och föröka sig i den takt de ville. Det menar länsstyrelsen – som räknade till 183 marsvin vid en kontroll i hans hem.

Nu förbjuds mannen ha hand om djur.

Mannen har tidigare förbjudits ha hand om flera djurarter, så som hästar, grisar och kor. Under åren har länsstyrelsen gjort flera kontroller.

Vid kontrollerna har marsvinen mått dåligt: saknat tillgång till vatten och tvingats vara utomhus trots att det varit minusgrader. Dessutom har han inte hållit isär honor och hanar, vilket inneburit att de har kunnat föröka sig fritt.

Lät djuren självdö

När länsstyrelsen besökte honom i mars i år berättade han att han lät marsvinen självdö i stället för att tillkalla veterinär. Länsstyrelsen bad honom uppge hur många marsvin han hade, svaret de fick var 90 stycken.

Men när länsstyrelsen kom tillbaka några dagar senare räknade de till 183. Minst 13 av honorna bedömdes vara dräktiga och samtliga marsvin omhändertogs.

Förbjuds ha hand om alla djur

Länsstyrelsen förbjuder nu mannen att ha hand om djur. Förbudet gäller alla djur och i sin motivering skriver länsstyrelsen att mannen har fått fyra förelägganden genom åren, men inte rättat till bristerna.

Förbudet gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.