man på länk och skylt om koinkurs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mats Karlsved, enhetschef på Skatteverket, om vad Blekingeföretagens skulder kan leda till. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Blekingeföretag sämre på att betala pandemiskatter

Publicerad

Företag i Blekinge hamnar på efterkälken när det har blivit dags att återbetala covidskulder till Skatteverket.

Av 585 företag som tog hjälp av Skatteverkets tillfälliga anstånd, har 515 fortfarande skulder av betala.

Skulder som i slutändan kan leda till flera konkurser.

Under pandemin beviljade Skattverket tillfälliga anstånd för skatter och sociala avgifter på totalt 151 miljarder kronor till svenska företag. Nästan 45 miljarder återstår att betala, motsvarande 30 procent.

Företag i Blekinge lånade totalt 408 miljoner kronor. Av dessa väntar Skatteverket fortfarande på 253 miljoner kronor, närmare 60 procent.

– Det är färre företag som har betalat tillbaka sina tillfälliga anstånd än i landet i stort, konstaterar Mats Karlsved, enhetschef för avdelningen borgenär vid Skatteverket.

I övrigt är det samma typer av företag i Blekinge som har ansökt om tillfälligt anstånd som i resten av landet.

– Det är mest hotell och restaurang som drabbades hårt under pandemin. Men de riktigt stora anstånden finns inom industrin.

Risk för konkurser

I Blekinge är det till exempel industriföretagen J. Hjalmarssons Bygg- och Industrisvets och TitanX Engine Cooling i Sölvesborg som har anstånd på över 40 miljoner kronor vardera.

– Att det ser värre ut i Blekinge än i andra delar av landet kan dels bero på företagsstrukturen, med många företag i branscher som drabbats hårdare av lågkonjunkturen, och eftersom vi drabbats betydligt hårdare av de höga elpriserna, säger Johan Dalén, regionchef på Svenskt näringsliv i Blekinge.

Företagen har upp till fem år på sig att betala tillbaka pengarna till Skatteverket. Därefter går skulden över till Kronofogden, vilket får Mats Karlsved att spå en ny ström av konkurser.

Hör mer om skulderna och risken för konkurser i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.