Sms, telefonsamtal och mejl från beslagtagna datorer utgör bevisning mot huvudmannen i den stora Ica-härvan. Foto: TT / SVT

Blekingehandlaren i sms om hemliga affärsläckan: ”In och radera”

Uppdaterad
Publicerad

Den handlare i Blekinge som misstänks ha spridit insiderformationen till flera kollegor hade själv uppdrag centralt för Ica. I mejl till kollegorna avslöjade han att affären var på gång och skrev senare till en av dem:

”Vår sms-historik ser ju inte jättebra ut. Vi ska gå in och radera.”

Blekingehandlaren ska genom sin centrala roll i Ica ha fått kännedom om den förestående affären när Ica skulle köpas ut från Stockholmsbörsen av Ica-handlarnas förbund och AMF. Mannen hade via sin position direkt insyn i budprocessen – och den informationen misstänks han alltså ha spridit vidare.

Vid en razzia kort därpå greps 13 personer och samtidigt beslagtogs mobiltelefoner och datorer med innehåll som under utredningen tagits fram som bevisning mot de nu åtalade handlarna.

Den Ica-handlare i Blekinge som tros ha varit ursprungskälla till att de hemliga affärsuppgifterna läckte ut skriver i ett mejl till flera kollegor att han är på väg till Stockholm för ett mycket ”händelserikt” möte.

”Håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”.

Till en annan skriver han att tidigare sms mellan dem måste raderas:

”Du och jag messade ju faktiskt lite till varandra. Då tänkte jag att den ser ju inte jättebra ut. Jag tänkte jag skulle gå in och radera dem.”

Handlaren åtalas för grovt insiderbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer kopplade till ICA från Blekinge och Småland är misstänkta för inblandning i insiderhärvan. Foto: TT/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.