Hit ledde spåren. Här i en av krögarnas lokaler hittade polisen en storskalig amfetaminfabrik. Båda männen sitter nu häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. Foto: SVT

Blekingekrögare drev knarkfabrik i restaurangkök

Publicerad

Spåren från ett omfattande narkotikabeslag i Uppsala ledde polisen till Blekinge och två krögarkumpaner. När polisen senare bröt sig in i kompanjonernas restaurang avslöjades en storskalig knarkfabrik, där de nu häktade männen tros ha framställt hundratals kilo amfetamin.

Den omfattande narkotikahärvan nystades upp i början av maj när två män hemmahörande i Uppsalatrakten stoppades med fem kilo amfetamin i bilen. Männen häktades misstänkta för grovt narkotikabrott och spåren ledde snart vidare till de två krögarna i Blekinge. Den 11 maj slog polisen tillsammans med tekniker i skyddsutrustning från Nationellt forensiskt centrum till mot en av männens restauranglokaler och arbetet med att säkra spår och bevis pågick i flera timmar.

Enligt källor till SVT Nyheter Blekinge var köket förvandlat till en knarkfabrik för storskalig produktion och polisen beslagtog bland annat hundra liter amfetaminolja och minst tio kilo färdigproducerad amfetamin.

Utredarna misstänker att Blekingekrögarna framställt och sålt hundratals kilo av den centralstimulerande drogen.

– Mycket tyder på att männens tillverkning varit den hittills största i Sverige. Det rör sig om enorma mängder och stora pengar, säger en person med insyn i utredningen.

Sju personer misstänkta

Åklagare Tomas Forsberg som leder förundersökningen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har två Blekingebor som sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. De greps på ett hotell i Stockholmsområdet tidigare i maj. Men jag kommenterar inte detaljer ur förundersökningen, säger han.

Totalt är sju personer misstänkta i den omfattande narkotikahärvan.

De två krögarna, som båda tidigare dömts för brott, har drivit restaurangverksamhet i två av länets kommuner. Inte någon av dem står själva för alkoholtillstånd, men har det senaste året varit företagets ansikte utåt.

Tillstånd ska utredas

Nu är framtiden för de aktuella krogarna oviss.

– Kan kriminell verksamhet kopplas till ett företag som beviljats alkoholtillstånd så måste vi omgående öppning en utredning. De här uppgifterna är klart besvärande. Man vill inte tro att det är sant. Jag hade ett planerat besök på ett av deras ställen och nu vet jag inte hur det blir, säger tillståndshandläggaren i en av de kommuner som företaget verkar.

SVT Nyheter Blekinge har sökt de två krögarnas försvarsadvokater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt knarkfabrik

Mer i ämnet