Foto: Johan Nilsson/TT och Jennifer Alm/SVT

Vaccinsprutor fastnade i Danmark – ingen påverkan i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sprutor till vaccin mot covid-19 som var på väg till bland annat Blekinge fastnade vid danska gränsen, då flera lastbilar med svenskt material stoppades av Danmarks myndigheter, skriver Aftonbladet.

Enligt Joakim Kristensson, strategisk inköpschef vid Region Blekinge, har händelsen inte påverkat vaccinationen i länet.

Enligt tidningen berodde situationen på nya danska direktiv som innebär att sprutor som importeras till Danmark också måste levereras inom landet.

– Vi hade en leverans för ett par veckor sedan, som skulle ha gått via Danmark, där vi fick besked från vår leverantör om att den hade stoppats efter beslut från danska staten. Därefter har vi fått leveransen, men den har gått andra vägar, säger Joakim Kristensson till SVT Nyheter Blekigne.

Har händelsen påverkat vaccinationen mot covid-19 i Blekinge?

– Nej, vi bedömer inte att det kommer att få några konsekvenser.

Skickat ny leverans

Problemet ska ha diskuterats på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– SKR har, efter information om att leveransen fastnat i Danmark, haft en dialog med regeringskansliet om detta och gemensamt har vi haft en dialog med det aktuella företaget för att reda ut vad som hänt. Därefter har företaget skickat en ny leverans till berörda regioner, som väntas inom kort, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR till tidningen.

Även regionerna Stockholm, Norrbotten och Kronoberg uppges vara drabbade av samma problem.

”Inget beslut fattat”

Men enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, har inget sådant beslut fattats i Danmark. Det rapporterar TT.

– Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare i kväll (torsdag). Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten”, skriver Hallberg i en kommentar till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer