Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från vänster: Alice Alexandersson, Wahid Osmani och Nour Abdu-Osman. Foto: SVT

Blekinge ett av tre län i Sverige med minskande befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från SCB visar att befolkningen i Blekinge län minskade 2019. Alla kommuner förutom Karlshamn har tappat i befolkning.

Blekinge uppvisar minskade befolkningssiffror för 2019. Att Blekinges befolkning minskar går alltså emot trenden i större delen av landet, som den senaste tiden har sett en historiskt hög befolkningsökning.

– Det är tråkigt att se när vi egentligen ökat hela tiden sedan 1987 med ett undantagsår 2012, säger Pia Kronengen, analytiker på Karlskrona kommun.

Vad minskningen beror på är inte klarlagt, men enligt Pia Kronengen är bostadsbristen en tänkbar anledning.

– Det vi vet är att förre har flyttat in än antalet födda. Men vi har en bostadsbrist i Karlskrona kommun som kan vara en av anledningarna till att fler inte flyttar hit, säger hon.

”Går mot vår målsättning”

I Karlskrona toppade befolkningsökningen 2015 då kommunen ökade med 1 032 personer. Sedan dess har den avtagit. 2018 ökade befolkningen med bara 9 personer och 2019 var minussiffrorna ett faktum, med minus 53 personer.

Vad ska ni göra för att vända trenden?

– Det är svårt att säga redan nu, men rent konkret borde kommunen bygga fler bostäder och utöka utbildningsmöjligheterna för att bli mer attraktiv. För oss är denna vändning väldigt negativ och går helt mot vår målsättning, säger Pia Kronengen.

Befolkningssiffrori Blekinge 2019

Visa

Karlshamn: +143

Sölvesborg: -16

Karlskrona: -53

Ronneby: -62

Olofström: -90

KÄLLA: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer