Ronny Mattsson är verksamhetschef på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är den enda skolan i Blekinge som kamerabevakas inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Knut Hahn i Ronneby är den enda skolan i Blekinge som har kamerabevakning inomhus i dag. Sedan systemet installerades 2017 har miljön på skolan blivit mycket bättre.

– En liten peng för en god arbetsmiljö, konstaterar verksamhetschefen.

Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby brottades länge med bråk och obehöriga i skolans lokaler. Hösten 2017 installerades kamerabevakning inomhus och alla elever och anställda har fått passerkort för att ta sig in på skolan.

– Det är bara en del av ett paket, vi jobbar också mycket med bemötande och socialt arbete, säger Ronny Mattsson, verksamhetschef på Knut Hahn och vuxenutbildningen i Ronneby kommun.

”Skapar en god arbetsmiljö för en väldigt liten peng”

Det har kostat cirka 600 000 kronor att installera bevakningssystemet och driftkostnaden per år ligger runt 10 000 kronor. Ronny Mattsson konstaterar att det blivit en mycket lugnare arbetsmiljö på skolan både för elever och lärare, vilket gör varenda krona värd.

– Vi har haft tre incidenter sedan kamerorna kom upp och alla har uppklarats fort hos polisen. Det är ett kvitto på att det här är verkningsfullt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.