Blekinges folkdräkter digitaliseras: ”Det ligger i tiden”

Publicerad

Nu blir Blekingedräkten digital.

I ett nytt webbverktyg kan man hitta information om folkdräkter och ladda ner mönster för att sy en egen.

– Det ligger i tiden, säger Lina Odell, som är engagerad i föreningen Blekingelivet.

På den digitala plattformen för Blekingedräkterna, som finns på Blekinge museums hemsida, kan man hitta information om dräkternas olika användningsområden och traditioner, men också ladda hem mönster.

– Det är ett sätt att ta vara på kunskap och samla den på ett ställe och samtidigt göra det enkelt att lära sig mer om Blekingedräkten, säger Christoffer Sandahl på Blekinge museum.

Ökande intresse för dräkterna

Det är Slöjd i Blekinge, Region Blekinge och Blekinge museum i samverkan med flera lokala föreningar som ligger bakom projektet.

Lina Odell som är aktiv i föreningen Blekingelivet, märker av att intresset för folkdräkter har ökat.

– Det känns som att många vill hitta tillbaka till något slags ursprung. Det är också många som har varit verksamma inom historiskt återskapande som börjar titta på andra tidsperioder än medeltiden. På 1800-talet upptäcker de att det finns en stor skatt med olika mönster, färger och former på kläderna.

Se mer om Blekingedräkten i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.