Foto: SVT

Krisgrupp rustar för fortsatt snökaos

Publicerad

Under torsdagen har säkerhetsansvariga från Blekinges kommuner och landstinget suttit i ett möte med länsstyrelsen för att diskutera krishanteringen av de snömassor som nu öser ner i Blekinge.

De senaste dagarna har kraftiga snöbyar dragit in över särskilt östra Blekinge som har ställt till det i trafiken.

Under natten mellan torsdag och fredag väntas ytterligare ett snöområde från sydost dra in över Götaland och nu rustar Blekinges kommuner, Landstinget och Länsstyrelsen för hur de ska hantera de stora snömassorna.

– Vi följer vädersituationen noga. Vi måste ha koll på att hemtjänsten kommer fram ordentligt och att snöröjningen fungerar till exempel, säger Johan Sandberg, kommunikationschef Ronneby kommun.

Under torsdagen hölls ett krismöte samordnat av länsstyrelsen med säkerhetsansvariga från kommunerna och landstinget.

– Vi är förberedda. Vi har bland annat förvarnat Försvarsmakten om att det kan uppstå behov av deras bandvagnar så att de är redo, men i nuläget finns inte det behovet. Alla klarar sina uppdrag, säger Martin Schultz, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Blekinge.

Snö inåt landet

I början av veckan har snön främst nått östra Blekinge men nu ser det ut som den kan nå längre inåt landet och även Karlshamns kommun förbereder sig för detta.

– Vi ser över hemtjänsten och hemsjukvården, ser över vilka som jobbar och vilka insatser som kan vänta. Vi funderar också på om man behöver plocka in några som är sjuka till ett särskild boende, säger Anna Sunnetoft, krissamordnare, Karlshamns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.