Foto: SVT

Blekinges män tar ut mer pappaledigt

Uppdaterad
Publicerad

Siffror som Försäkringskassan har tagit fram visar att Blekinges pappor har blivit bättre på att ta föräldraledighet, men de ligger fortfarande under rikssnittet.

Under 2010 betalades knappt 22 procent av alla dagarna till män. 2019 tog Blekinges män ut omkring 29 procent av de utbetalda penningdagarna.

– Man ska också komma ihåg att männen i Blekinge ligger lite under rikssnittet, som ligger på 30 procent, men det är ändå en positiv utveckling mot ett mer jämställt uttag bland män och kvinnor i Blekinge, säger Niklas Löfgren, ekonomisk presstalesperson Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans undersökningar finns inget rationellt eller strategisk beteende över hur man väljer att dela upp föräldrapenning dagarna.

– Det blir ofta att man säger att pappan kan inte vara inte hemma för att han tjänar mer än mamman och därför väljer kvinnan att ta ut fler dagar. Men i det motsatta scenariot, där kvinnan tjänar mer än mannen, har vi inte det motsatta beteendet utan tar kvinnan ut flest dagar i alla fall. Så att man skulle var så där ekonomiskt strategiskt, det stämmer inte, säger Niklas Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.