Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Claes Janssons (MP) tankar om hur Miljöpartiet bör agera i migrationsfrågan i klippet ovan. Foto: SVT/TT

”Då bör Miljöpartiet lämna regeringen”

Publicerad
Förhandlingarna om en ny migrationsöverenskommelse för Sverige pågår för fullt och Miljöpartiet riskerar att hamna utanför.
Nu höjs röster från partiet i Blekinge om att i så fall lämna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

Claes Jansson (MP) är ledamot i kommunfullmäktige i Karlshamn för Miljöpartiet. Han menar att det kan bli aktuellt att lämna regeringen.

– Om Socialdemokraterna kommer överens med Moderaterna och deras ultimatum är att miljöpartiet inte ska få något inflytande, då kan vi inte ställa upp på något regeringssamarbete med (S). Allt annat vore att lägga sig som en dörrmatta, säger han.

Även Madeleine Norman (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Karlskrona, menar att ett fortgående regeringssamarbete kan bli ohållbart.

– Om Socialdemokraterna går vidare med den här migrationspolitiken, ja.

Har förtroende för partiledningen

Samtliga representanter för Miljöpartiet i Blekinges fem kommuner framhåller att man har förtroende för partiledningen.

– Jag upplever att alla inom vårt parti har förtroende för de vi har valt och att de tar förnuftiga beslut, säger Eva-Lena Ulvsfält (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Sölvesborg.

Samtidigt är alla gruppledare överens om vikten av att den politiska ledningen står fast vid partiets ståndpunkt i frågan om migrationspolitik.

”Man bör inte ändra åsikt, även om det innebär konflikt”

– Miljöpartiet ska inte tulla på det vi står för. Vi behöver en solidarisk migrationspolitik som inte splittrar familjer. De förslag som läggs fram nu går rakt emot det just nu, bland annat gällande volymmål och familjeåterförening, säger Lova Necksten (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Ronneby.

Hon får medhåll av Jacek Jurkowski (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Olofström.

– Tycker man att någonting är principiellt viktigt anser jag att man inte ska ändra åsikt beroende på hur vinden blåser, även om det kan leda till en konflikt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer