Yrkesfiskare Bengt Larsson representerar Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening och protesterar mot det nya naturreservatet. Foto: Towe Olsson/SVT

Yrkesfiskare kritiska när länets största naturreservat ska bildas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ska bilda ett nytt marint naturreservat ute till havs för att skydda blåmusslor. Reservatet, som ska bli länets största, möter skarp kritik från yrkesfiskarna.

– Länsstyrelsen har smugit med detta i lönndom i fem år. Det här är allvarligt, menar yrkesfiskare Bengt Larsson.

Länsstyrelsen i Blekinge är på väg att bilda länets största naturreservat. Det ska sträcka sig från Bräkne-Hoby skärgård till Hasslö och omfattar ett vattenområde på 14 000 hektar, att jämföra med 30 000 fotbollsplaner.

Syftet är att skydda blåmusslor.

Protesterar mot planerna

Förslaget möts av protester från Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening och Sveriges fiskares producentorganisation. De är kritiska till att länsstyrelsen började undersöka det aktuella området redan 2015, medan de fick reda på planerna först nu när förslaget gick ut på remiss.

– Vi har frågat flera gånger om det finns några planer på att göra ett reservat här, men länsstyrelsen har inte känts vid dem. Då kan man undra; vet ens landshövdingen om detta? säger yrkesfiskare Bengt Larsson som också är orolig över att det här är början till ett fiskestopp i området.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.