Foto: TT/Privat

Blekingevänstern: ”Bästa av två dåliga alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet släpper – efter flera dagars betänketid – fram Stefan Löfven som statsminister.

Rimligt, menar flera lokala V-profiler.

– Vi måste komma vidare från den oreda som varit sedan valet, säger Peter Bowin i Ronneby.

Allt tyder nu på att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister efter dagens besked från Vänsterpartiet. men det sker inte villkorslöst – V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelade på en presskonferens att partiet inte tvekar att fälla regeringen om exempelvis förslaget om fria marknadshyror förs fram.

Så här tycker några vänsterpolitiker i Blekinge om partiets beslut i dag:

Peter Bowin, gruppledare, Ronneby:

–Jag är en samarbetspolitiker som gärna ser breda uppgörelser, men det måste finnas en ömsesidighet och ryggrad hos inblandade parter. Samtidigt måste vi komma vidare från den oreda som varit sedan valet. Det här var det minst dåliga av de alternativ som finns.

Olle Wahllöf, landstingspolitiker och tidigare ombudsman, Karlskrona:

– Jag kände en stor besvikelse kring dne överenskommelse Löfven träffat med mittenpartierna, men det är bra att Vänsterpartiet nu fått gehör för åtminstone vissa krav. Det här är trots allt det bästa av två dåliga alternativ.

Willy Söderdahl, gruppledare och tidigare riksdagsledamot, Sölvesborg:

– Att lägga ned sina röster gör att man ger Stefan Löfven en chans att regera och att inte lägga fram förslag som går emot det som vi har jobbat för innan. Vår uppgift nu är att gå i opposition och tillsammans med hyresgäströresle och fackföreningar bilda ett tryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.